Wandelen op Ameland

Ameland is een paradijs voor wandelaars. Kom tot rust in de prachtige duinen en bossen. Ameland kent diverse wandelroutes, van ongerepte natuurpaden tot verharde wegen. Je kunt er ook geweldig fietsen. Ontdek de natuur, bomen, planten en spot de vele vogels die Ameland kent.

Wandelen op Ameland

Zeven wandelroutes op Ameland

Je hebt heel wat wandelpaden op Ameland. Je kunt er per dag zo een aantal doen. Als je het eiland goed wilt zien en ervaren, dan zijn deze 7 wandelingen echt een must!

1. Hollumerbos-Westerstrand

Een Amelandse wandeling met 2 gezichten; de beschutting van het Hollumerbos en langs het soms woeste Westerstrand. Deze wandelroute is 3,8 kilometer lang. Vanuit de parkeerplek bij de vuurtoren begin je een mooie wandeling langs het strand tot je aankomt in het hollumerbos. Onderweg zie je de vuurtoren van Ameland, mooie duinsterretjes, de eendenvijver en prachtige broedplaatsen van de tureluur, kievit, rot- en brandganzen.


2. Hollumerduinen en Lange duinen

Op dit boswachterspad wandel je over droge duinen, door natte duinvalleien en langs het strand. De wandelroute start bij de parkeerplaats aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum. Vanaf hier volg je de gele paaltjes om de route van 8,6 kilometer te wandelen. Onderweg zie je de typische stuifdijken van de waddeneilanden die een heel bijzonder landschap vormen. Ook kom je ook de vogelkijkhut tegen. Ontdek de vele vogels die hier leven en geniet van het uitzicht vanaf de Engelsmanduin. Download hier de route.


3. ‘t Oerd

Wandelroute ‘t Oerd is de perfecte wandeling als je echt van rust houdt. Het brengt je namelijk ver van de bewoonde wereld in het getijdegebied van het eiland, dus trek ook goede schoenen aan. Aan de splitsing van het Oerderduin fietspad start je de 4 kilometer lange wandeling. Bij heel hoog hoog water en natte periodes is dit wandelpad helaas niet begaanbaar. Op de Oerdblinkert is wel een schuilgelegenheid. Ontdek unieke planten en vogels in grote aantallen tijdens deze wandeltocht.


4. Roosduinen en Landweerdijk

Deze wandelroute gaat door het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden. Deze tocht start op de parkeerplaats aan de Verbindingsweg tussen Nes en Ballum. Volg vanaf hier de blauwe paaltjes om de route van 7 kilometer te lopen. Tijdens deze wandeling op Ameland zie je cultuurlandschappen. Dat zijn landschappen waar je kan zien hoe de mens heeft ingegrepen in de natuur. Onderweg zie je enkele dijken, duinplassen, bossen en polders. Geniet van de variatie aan landschappen, het weidse uitzicht, de verschillende soorten heide en de Hereford runderen die in de zomer door de duinen lopen. Download hier de route.


5. Hagedoornveld

Deze wandeling voert je door de duinen, langs duindoorns, op Ameland ook wel ‘hagedoorns’ genoemd. Het wandelpad gaat tussen 2 duinen door en onderweg zie je duindoorn. Deze geeft vooral tijdens de nazomer prachtig gekleurde besjes. Op deze bessen komen ook heel veel vogels af. Het is dus een perfecte wandeling voor vogelspotters! Je begint deze wandelroute van 4,5 kilometer aan het fietspad bij het kooihuis.


6. Kwekerijbos of Briksduinen

Deze wandeling begint vanuit het kantoor van Staatsbosbeheer in Nes. De tocht brengt door de voormalige boomkwekerij op Ameland, met de oudste duinbossen van de Waddeneilanden. Hier werden immers heel wat bomen aangeplant om het de eilanden wat makkelijker te maken in hun voorzieningen. Tijdens deze wandeling van 3,8 kilometer zie je dus vooral bomen. En daarbij horen natuurlijk ook de vele vogels die zich in de bomen verschuilen. Vroeger was briksduinen de naam voor dit gebied.


7. Buurderduinen en Bureblinkert

Wandelroute Buurderduinen gaat door 3 geheel verschillende landschappen, over hoge duinen, strand en langgerekte valleien. Aan de parkeerplaats aan de Strandweg van Buren begint deze 4,5 kilometer lange wandeling doorheen Ameland.


Bijzondere wandelroutes

Om de wandelingen op Ameland nog specialer te maken, zijn er ook enkele ‘bijzondere routes’ op het eiland te vinden. Zo stel je kinderen ook tevreden, of doe je zelf een onverwachte activiteit!

  • Het paddenpad. Dit pad is prima als je met je kinderen een wandeling wilt maken. Tijdens deze wandeling van 2,1 kilometer zie je interessante informatiebordjes waar kinderen meer kunnen leren over Ameland. Bovendien zijn er ook enkele leuke opdrachten voor de kleintjes. In het voorjaar leggen kikkers en padden hun eieren langs een deel van de wandeling. Dus wellicht zie je kikkers, padden of kikkervisjes. Bekijk vertrekpunt.
  • Het blote voeten pad. Dit is een wel hele bijzondere wandeling. De route begint vanuit het natuurcentrum in Nes. Rondom het gebouw ligt een pad met allerlei verschillende soorten bodembedekking. Denk daarbij aan zand, gras, schors, schelpen, stenen en water. Bewandel dit pad zonder schoenen!
  • Wandeling over de zeebodem. Bij deze wandeling ga tijdens het laagwater door het natte zand en leer je veel bij over de geschiedenis, de ontwikkeling en de dieren die op Ameland leven. Deze activiteit doe je samen met een gids. Neem hiervoor natuurlijk wel je waterdichte laarzen mee.