Dorpen op Ameland

Ameland heeft 4 dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en charme, en zijn eigen restaurants en bezienswaardigheden. Neem de tijd en ontdek Ballum, Buren, Hollum en Nes. Je kunt het prima fietsend doen.


Geschiedenis dorpen Ameland

De geschiedenis van Ameland gaat honderden jaren terug. Als je door de 4 dorpen loopt, zie je woningen die ooit van zeekapiteinen waren. Ze doen je denken aan de walvisvangst van vroeger. Hierdoor heeft het eiland zijn aparte karakter gekregen. De vele monumentale gebouwen laten het karakter en charme van de dorpen zien. De historische sfeer is hierdoor goed te voelen.


Ballum

Ballum Ameland

Ballum is met ongeveer 370 inwoners het kleinste dorp is op Ameland. In het dorp ligt ook het gemeentehuis van Ameland. Het is een rustig dorpje waar je het typische likeurtje ‘Nobeltje’ kunt drinken. Aan de hoofdweg, de Van Camminghastraat, staan de 2 kerken van het dorp. De straat is genoemd naar de heren van Ameland. Deze heren heersten streng over het eiland, maar bezorgden Ameland wel grote roem. Ballum was destijds de belangrijkste plaats van het eiland. Oude commandeurshuisjes en klinkerweggetjes zorgen voor een knusse sfeer. Een deel van Ballum is een beschermd dorpsgezicht en is daarmee één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp een aantal prachtige rijksmonumenten.


Buren

Buren Ameland

Buren telt ongeveer 735 inwoners. Het dorp ligt midden op het eiland en is het meest oostelijke van de 4 dorpen op Ameland. Vroeger woonden er voornamelijk boeren en strandjutters. In Buren bevindt zich het landbouw en juttersmuseum, waar voorwerpen staan die aan het strand zijn aangespoeld. Andere bezienswaardigheden in Buren zijn het beeld Ritskemooi en De Kooiplaat.

Het toerisme speelt hier een belangrijke rol. Er bevinden zich inmiddels veel vakantiehuizen en groepsaccommodaties. Er zijn verder weinig winkels en horecagelegenheden. Dat komt omdat het drukke Nes maar een kilometer verder ligt.


Hollum

Hollum Ameland

Hollum ligt aan de Borndiep en is daarmee het meest westelijke van de 4 dorpen op Ameland. Met 1.250 inwoners is het ook het grootste dorp van Ameland. Naast Nes is dit het drukste plaatsje van Ameland. De cafés en restaurants zitten vaak druk en daardoor is Hollum een relaxte combinatie van landelijke rust en zomerse bedrijvigheid. Het Sorgdrager Museum in Hollem kan je alles vertellen over de geschiedenis van het eiland.

Vuurtoren Bornrif

In het bos bij Hollum staat dé herkenningsspot van Ameland: de roodwit gestreepte vuurtoren Bornrif. Het gietijzeren gevaarte is prachtig om te zien. In 236 treden kom je op ruim 50 meter hoogte. Bovenin is elk punt van het eiland zichtbaar. Deze vuurtoren geldt als de mooiste van de Waddeneilanden. Het licht van de toren is zeldzaam fel: het reikt 100 kilometer ver. De toren is toegankelijk van begin juli tot eind augustus.


Nes

Nes Ameland

De boot vanuit Holwerd komt aan in Nes. Het is een aangenaam dorpje met vele leuke winkels. Je vindt er prachtig gerenoveerde kapiteinshuizen. Nes is het drukste dorp van Ameland, met veel winkels, restaurants en cafés met terrasjes. Als je van het nachtleven houdt, dan is dit de beste plek om te overnachten. In de Van Heeckerenstraat kun je het leukst uitgaan. Het dorp heeft verder een charmant karakter. Cafés, restaurants, Hotels en boetiekjes zijn goed gecombineerd met de oude commandeurshuizen.