Schepen Wagenborg Passagiersdiensten

Wagenborg Passagiersdiensten vervoert al ruim 100 jaar ieder seizoen honderdduizenden bezoekers van en naar Ameland. De twee moderne motorschepen Oerd en Sier brengen je in ongeveer 50 minuten naar het mooie eiland. Ze zijn voorzien van alle comfort en ook voor mindervaliden, goed toegankelijk. De snelboot Fostaborg doet 20 minuten over de overtocht naar Ameland.

Veerboot Oerd

Sinds 2003 is het m.s. Oerd actief op de dienst Ameland – Holwerd. De veerboot is gemaakt bij Scheepswerf Bijlsma en is vernoemd naar een dorpje aan de oostpunt van Ameland, Oerd, waar nu het natuurgebied ligt. De Oerd wordt voortgestuwd met schottelpompjets en is uitgerust met een viertal Catterpillar 3508TA dieselmotoren.

Wagenborg Oerd boot Ameland
Foto: Raimond Spekking

Veerboot Sier

Het m.s. Sier had haar tewaterlating op 1 oktober 1994. Daar werd ze werd gedoopt door de Minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma. De veerboot is gemaakt bij Scheepswerf Bijlsma en is vernoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland. Sier was een vissersdorpje aan de uiterste westpunt van het eiland, ten westen van Hollum, dat rond 1730 in de golven verdween. De Sier wordt voortgestuwd met schottelpompjets en is uitgerust met een viertal Catterpillar 3508 dieselmotoren.

Wagenborg Sier boot Ameland
Foto: Wagenborg Passagiersdiensten

Snelboot Fostaborg

Sneldienst m.s. Fostaborg werd oorspronkelijk gebouwd als Crew Transfer Vessel (CTV) voor Wagenborg Sleepdienst en gedoopt tot ‘Waterlines’. In 2019 werd het schip toegevoegd aan de vloot van Wagenborg Passagiersdiensten en ingezet als sneldienst tussen Ameland en Holwerd. Om als passagiersschip te kunnen varen, was een verbouwing van het schip noodzakelijk. Dit gebeurde in sneltreinvaart op de werf van Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Op 5 juli 2019 ging het schip als m.s. Fostaborg in de vaart.

De naam ‘Fostaborg’ refereert aan de verbondenheid met Ameland. Ameland heette ooit Fostalân; vernoemd naar beschermvrouwe en godin Fosta uit de Friese mythologie. Er was ooit zelfs een tempel voor Fosta op het eiland. ‘-borg’ verwijst naar het familiebedrijf Royal Wagenborg, waar Wagenborg Passagiersdiensten onderdeel van is.

Sneldienst Fostaborg Ameland
Foto: Wagenborg Passagiersdiensten

Vertrektijden & prijzen boot Ameland

Wil je meer weten over de Wagenborg veerdienst Ameland. Lees alles over de overtocht naar Ameland zoals prijzen en vertrektijden.