Natuur op Ameland

Voor zo’n klein eiland heeft Ameland behoorlijk wat groen. De natuur op Ameland is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Ameland is ook een ideaal leefgebied voor meer 50 vogelsoorten en reeën. Ontdek waar je de vogels kunt spotten, waar de beste plek is voor een wandelingfietstocht of picknick.


Duingebied ’t Oerd

’t Oerd is een heel mooi duingebied aan het oosten van het eiland. Het gebied is 1100 hectare groot en bestaat uit hoge duinen maar ook uit duinvalleien. De Oerdblinkert is de hoogste duin met ongeveer 24 meter. Hou je van wandelen? Maak dan een prachtige wandeltocht van 4 kilometer door ’t Oerd.


Natuurgebied De Hôn

Helemaal in het oosten van Ameland tref je het natuurgebied De Hôn. De Hôn is een zandvlakte met jonge duinen en een kwelder. De Hôn ligt direct naast ’t Oerd en is zeker een aanrader om te bezoeken.


Vogels op Ameland

Vogels op Ameland

Vogels zijn fan van Ameland, dus vogelspotters voelen zich hier zeker thuis. Er komen veel verschillende vogelsoorten voor zoals bijvoorbeeld de zilvermeeuw, wulp, tapuit, stormmeeuw, kluut en visdief. De zilvermeeuw is hier de meest voorkomende vogel met meer dan 3000 paren. In de duinen van Ameland vind je veel kleine vogels, zoals blauwborstjes en graspiepers. Ook zijn er veel fazanten. Kiekendieven, torenvalken, buizerds en velduilen behoren dan weer tot de mooiste roofvogels van dit gebied.

Op het wad vind je wellicht de meest unieke verzameling vogels op Ameland. Prachtige lepelaars, kleurrijke bergeenden en aalscholvers met een enorme spanwijdte zoeken hier allemaal naar voedsel. Ook zie je er meeuwen, zeekoeten en alken.


Reeën en zeehonden op Ameland

Zeehonden op Ameland

Op Ameland leven ongeveer 100 reeën. Ameland is hier uniek in want op de andere Waddeneilanden komen helemaal geen reeën voor. Ameland moet de ree dus blijkbaar erg bevallen.

Zeehonden zijn het symbool van de Waddenzee. Voor de kust van Ameland leven grote groepen. Het lage water en vele zandbanken zijn ideaal om in de zon uit te rusten of de jongen groot te brengen. Het is belangrijk dat ze niet gestoord worden. Bij gevaar vlucht de moeder alleen, waardoor het jong zijn moeder kwijtraakt. Deze zogenoemde huilers worden vaak gevonden en naar Ecomare gebracht om gevoed en verzorgd te worden. Wil je graag een zeehond spotten? Boek dan een robbentocht.


Planten

Op het eiland komen 500 verschillende plantensoorten voor. Er zijn op Ameland zelfs 14 zeldzame plantensoorten die je elders niet zo snel ziet. Het bosoppervlak van Ameland is 210 hectare groot. Er zijn op het eiland voldoende fiets- en wandelpaden om de indrukwekkende planten van Ameland te ervaren.


Natuurcentrum Ameland

Op Ameland vind je ook een natuurmuseum. Het museum heeft onder andere een zeeaquarium met de vissen uit de Noordzee. Je hebt er ook een skelet van een aangespoelde potvis. Je vindt het museum aan de Strandweg 38 in Nes.