Musea op Ameland

Musea op Ameland, het eiland barst van de prachtige en bijzondere musea. Over de oorlog, cultuur en visserij. Neem de tijd om de Amelandse musea te ontdekken. 


Cultuurhistorisch museum Sorgdrager

Musea op Ameland

In dit museum komen de cultuur, geschiedenis en voorzieningen van Ameland op heel bijzondere wijze bij elkaar. Bezoek dit museum en ontdek de historie van de walvisvaart en aanschouw de prachtige oude meubels. Via de audiotour ga je door de tijd, hoor je de verhalen bij de objecten en ontdek je de mooie wereld van Ameland. Vanuit het museum worden ook cultuurhistorische rondleidingen georganiseerd door Hollum met bijzondere verhalen over de Amelanders, hun tradities en geschiedenis.


Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Het leven van een oude Amelanders was een grote strijd om het bestaan. De meeste boeren gingen ook vissen, jagen en jutten. De expositie in het museum bestaat dan ook uit 2 delen: landbouw en jutten. Het landbouwgedeelte is een levend museum. In de op authentiek ingerichte boerderij komt het boerenleven rond 1900 tot leven. Het andere deel is het juttersmuseum. Hier kan men zich verwonderen over zeer uiteenlopende strandvondsten die de eilander jutters door de eeuwen heen vanaf het strand hebben verzameld.


Bunkermuseum

Het bunkermuseum op Ameland is een voormalige keukenbunker, ingericht als een klein museum. Met een beeldverhaal, een diorama, eilander verhalen, vondsten en een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers wordt in dit museum aandacht gevraagd voor de oorlogsgeschiedenis van Ameland. Het is een onbemand museum en is te vinden in de duinen ten Westen van de vuurtoren in Hollum. Je kunt via een automaat een codekaartje kopen. Door het kaartje te scannen krijg je toegang tot het museum.


Vuurtoren van Ameland

Ameland wadden boot overnachten activiteiten

De vuurtoren van Ameland is imposante verschijning. De vuurtoren is een ware uitdaging om te beklimmen, de trap telt 236 treden! Maar wie eenmaal alle treden heeft bedongen, wordt beloond met een schitterend uitzicht. Op 10 mei 1881 werd de verlichting in de toren voor het eerst ontstoken. Met dit licht werden zeevarenden gewaarschuwd voor de gevaarlijke gronden bij de Amelander kust. Nu, meer dan 130 jaar later, kan de bezoeker nog steeds genieten van het unieke, weidse uitzicht dat eens de vuurtorenwachter hadden als ze wacht hadden.


Op zoek naar andere activiteiten op Ameland?

Wil je iets anders dan een museum? Bekijk de 8 leukste activiteiten die je op Ameland kunt doen!