Wat te doen op Ameland, de 8 leukste activiteiten

Activiteiten op Ameland, op dit mooie Waddeneiland is er genoeg te doen. Ameland heeft activiteiten van alle leeftijden. Wat moet je absoluut zien en doen bij een bezoek aan het eiland? Ga wandelen of fietsen en geniet van de natuur. Of neem de kinderen mee naar de vuurtoren of het natuurcentrum.


Vuurtoren van Ameland

Ameland wadden boot overnachten activiteiten

De eye-catcher van het eiland is de gestreepte vuurtoren van Ameland. Deze mooie toren kun je van over het hele eiland zien. De Bornrif (de naam van de vuurtoren) staat in Hollum en werd al in 1880 neergezet om schepen te waarschuwen voor de gevaarlijke zandbanken van de Wadden. Sinds 2004 is de vuurtoren eigendom van de gemeente Ameland.

Je kunt ook in en op de vuurtoren. Een ticket voor volwassenen is € 5,25. Voor kinderen tot 12 jaar betaal je € 4,-. Voor het uitzicht moet je wel 236 trappen op. Maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over Ameland en de Waddenzee. En ben je ‘s avonds in de buurt? Dan moet je zeker ook eens een kijkje nemen naar de indrukwekkende lichtshow die de vuurtoren opvoert. De huidige optiek van het lichthuis is afkomstig van de oude Westhoofd op Goeree. De optiek draait om de lichtbron heen. De breking van het glas zorgt voor 3 schitteringen per 15 seconden (2 keer 3 lichtstralen). 

De vuurtoren van Ameland werd in 1880 in opdracht van Koning Willem III gebouwd en telt 15 verdiepingen. De toren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer.


Kakebienen

Kakebienen Ameland

De Amelanders joegen vroeger veel op walsvissen. In de 18de eeuw trokken heel wat eilandbewoners naar de Noordzee om deze zoogdieren daar te vangen. Dat werd vooral gedaan voor hun levertraan en vet. Je vindt de ‘kakebienen’ voor de Burgemeester Walda School. De gigantische walviskaak is afkomstig van een 27 meter lange blauwe vinvis.


Het natuurcentrum Ameland in Nes

<

Blue Trailer from Blue The Film on Vimeo.

Als je meer over de Waddeneilanden wilt leren, dan moet je naar het natuurcentrum. In het natuurcentrum leer je op een interactieve manier alles over de natuur op Ameland en de Waddenzee. Je vindt er ook verschillende goed uitgelegde exposities, wat het tot één van de leukste activiteiten in Ameland maakt voor jong en oud. Er is een tentoonstelling met opgezette dieren te zien, maar ook kleine en grote aquaria met daarin vissen die voorkomen rond Ameland. Je kunt er verder een informatieve film kijken over hoe de Wadden zijn gevormd. Op de bovenste verdieping van het natuurcentrum kom je bij de uitzichttoren en krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over Ameland.


Zeehondentocht bij Ameland

Zeehonden op Ameland

Op Ameland moet je natuurlijk ook zeehonden gaan spotten. De 2 meest voorkomende zeehonden zijn de gewone waddenzeehond en de grijze zeehond. Het leuke aan deze beesten is dat ze zowel ‘s winters als ‘s zomers rond de eilanden blijven en dus altijd te zien zijn. Maar ze zijn nogal mensenschuw, dus je vindt ze bijna nooit rond de stranden van Ameland zelf.

Als je echt zeehonden wilt zien, moet je een robbentocht op Ameland boeken. Vanaf de haven bij Nes gaan verschillende excursieboten. De MS Zeehond en de MS Ameland worden ingezet voor de zogenaamde Robbentochten over de Waddenzee. Beide boten varen naar een zandplaat tussen Ameland en Terschelling. Op deze zandplaat, Robbeneiland genaamd, verzamelt zich bij eb een grote groep witte en grijze zeehonden. De boten stoppen dicht bij de zandplaat zodat je de zeehonden van dichtbij kunt zien. Als je graag pups wilt zien, plan dan een bezoek aan Ameland in de winter of zomer. ‘s Winters krijgen de grijze zeehonden hun jongen en tijdens de zomer mogen de gewone waddenzeehonden hun pups verwelkomen.


De molens van Ameland

Molen Ameland

Ooit wel eens een molen bezocht? Op Ameland heb je 2 molens. Je vindt er de korenmolens De Verwachting en De Phenix. Bij De Verwachting kun je zien hoe koren en mosterd wordt vermalen. In het kleine winkeltje erbij kun je ook mosterd kopen of een mosterdsoep eten.
De Phenix is momenteel gesloten, maar je kunt hem natuurlijk wel vanbuiten zien. De naam van deze molen verwijst naar zijn geschiedenis. Door een blikseminslag brandde de molen helemaal af, maar op dezelfde plek staat dit prachtexemplaar uit 1880 nog steeds te pronken.


Nobeltje drinken

Nobeltje Ameland

Hou je wel van een drankje? Dan moet je zeker een Nobeltje gedronken hebben. Het drankje is volgens zijn slogan het best bewaarde geheim van het eiland. De Amelanders zijn dol op dit kruidige drankje. Het likeurtje heeft een alcoholpercentage van 32% en werd in 1902 voor het eerst gemaakt door Willem-Barend Nobel, de eigenaar van het beroemde hotel Nobel op Ameland.


Paardrijden op Ameland

Paardrijden Ameland

Heerlijk bij ondergaande zon over het strand galopperen of een natuurgebied ontdekken. Ameland biedt veel mogelijkheden voor paardrijders. Er zijn prachtige ruiterpaden. Paardrijden op Ameland kan via de diverse maneges op het eiland. Je kunt op Ameland ook een georganiseerde rondrit met een paard maken.


Ga zwemmen op Ameland

Klein vaarwatrer zwemmen Ameland

Op Ameland zwemmen kan zowel buiten als overdekt. Vakantiepark Klein Vaarwater heeft een mooi overdekt zwembad. Je hebt er een groot zwembad met glijbaan en een kinderzwembad.

Hou je liever van buitenzwemmen? Ga dan naar De Schalken in Ballum. Hier vind je 3 verwarmde buitenbaden met een glijbaan. Je kunt er ook tennissen en midgetgolfen. Voor de kids is er een speeltuin.