Boot naar Ameland

Ameland is uitstekend bereikbaar met de veerboot. De boot naar Ameland wordt verzorgd door Wagenborg passagiersdiensten en vaart elke dag vanaf Holwerd naar het eiland Ameland. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten. Er zijn ook sneldiensten die je in 20 minuten naar de overkant brengen. Tijdens de overtocht met de veerdienst kun je even uitwaaien en genieten van het uitzicht op het zonnedek. Bekijk de prijzen en vertrektijden voor de overtocht naar Ameland.


Kosten boot Ameland

De prijzen voor de veerboot naar Ameland verschillen per reiziger en voertuig. Je betaalt apart per reiziger en voertuig. Fietsers of voetgangers betalen daardoor minder dan bezoekers die met de auto of caravan komen. Een ticket voor de overtocht van de normale veerdienst is altijd een retourticket voor de heen- en terugreis. Voor de sneldienst betaal je per enkele reis. Als je met de auto, motor of ander voertuig de overtocht wilt maken, dan moet je vooraf reserveren. Je hebt de volgende prijscategorieën.

Prijscategorie reizigers

  • Kind van 0 t/m 3 jaar
  • Kind van 4 t/m 11 jaar
  • Volwassene

Prijscategorie voertuigen

  • Voertuig tot 5,5 meter (excl. inzittenden)
  • Bromfiets of scooter
  • Motor
  • Rijwiel
  • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (< 2.60m breed) p/m
  • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (> 2.60m breed) p/m
  • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (gevaarlijke stoffen) p/m

Er is ook een voordelig tarief voor groepen. En er zijn meerrittenkaarten dat in de kosten scheelt.


Vertrektijden & afvaarten boot Ameland

Vanaf Holwerd vaart de veerboot op weekdagen van 7.15 t/m 20.00 uur. Vanaf Ameland vaart de veerboot op weekdagen van 6.15 t/m 19.00 uur. De vaarttijd is ongeveer 50 minuten. Op zaterdag, zondag en feestdagen is er een aangepaste dienstregeling.


Meer over de overtocht naar Ameland

Boot Ameland veerboot Wagenborg

Parkeren boot Ameland

Parkeren voor boot naar Ameland? Als je zonder auto de overtocht met de naar Ameland wilt maken, kun je in Holwerd zowel kort als lang parkeren. Daarnaast heb je nog de keuze tussen veilig en overdekt parkeren of niet-overdekt parkeren. Vanaf de parkeerplaats kun je elke 15 minuten met de pendelbus meerijden naar de veerhaven.


Welke voertuigen mogen er mee op de boot van Holwerd naar Ameland?

Je kunt met fietsen en brommers op de boot van Wagenborg passagiersdiensten. Hiervoor koop je online of via de servicebalie in Holwerd een kaartje. Heb je een fietsdrager op je auto met fietsen? Dan kost dat je niets extra’s. Op Ameland mogen ook auto’s komen. Dus je kunt ook met de auto de overtocht naar Ameland maken. Een autoplek op de boot reserveren hoeft niet, maar is wel slim om te doen.

Omdat Ameland een populair vakantie eiland is, mogen er ook aanhangers en caravans mee op de overtocht. Een plek voor een auto met caravan moet je altijd vooraf reserveren. Vermeld bij je reservering de lengte van je auto inclusief caravan of aanhanger.


Op de veerhaven Holwerd

Het ultieme vakantiegevoel begint met de boot naar Ameland. Bij de veerhaven in Holwerd en Nes zijn genoeg faciliteiten. Daar begint je reis naar het mooie eiland. Wagenborg Plaza is dé plek waar je voor en na je reis terecht kunt voor een kop koffie, bloemen, mode & accessoires, sieraden, boeken en tijdschriften of het bekende drankje van Ameland. 

Aan boord kun je terecht voor een vers kopje koffie, broodje, soep of een kleine snack. Ook is er Wifi op de boot en lees je op de televisieschermen wat je allemaal kunt verwachten op het eiland.


Vloot Wagenborg

Wagenborg Passagiersdiensten vervoert al ruim 100 jaar ieder seizoen honderdduizenden bezoekers van en naar Ameland. De twee moderne motorschepen Oerd en Sier brengen je in ongeveer 50 minuten naar het mooie eiland. De snelboot Fostaborg doet 20 minuten over de overtocht naar Ameland. De kans is groot dat je langs de vaargeul een zeehond spot.


Met het openbaar vervoer naar Holwerd

Als je met het openbaar vervoer naar Ameland reist, dan kun je heel eenvoudig je reis plannen via de websites 9292.nl of NS.nl. Holwerd heeft een busstation wat goed te bereiken is vanaf station Leeuwarden. Met lijn 66 kun je van Leeuwarden naar de haven van Holwerd rijden en uitstappen bij de terminal.