Plattegrond Ameland

Bekijk de plattegrond en kaart van Ameland. Met de dorpen Ballum, Buren, Hollum en Nes. Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. De totale strandlengte is 27 km en de totale lengte van de fietspaden is 100 km.


Vierde eiland

Ameland is het vierde Waddeneiland in de TVTAS-reeks. TVTAS staat voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Dit zijn de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Ook zijn er nog drie onbewoonde Waddeneilanden; Rottumerplaat, Rottumeroog en Noorderhaaks (of Razende Bol). Naast de Nederlandse Waddeneilanden zijn er vele Duitse.De 4 dorpen van Ameland

Op het eiland bevinden zich 4 dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Vroeger was er nog een ander dorp, Sier genaamd, maar dat is bij stormen “verdronken” en ligt nu in de zee. Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, dat uit de 16e of vroege 17e eeuw dateert. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig natuurgebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt.


Dagje strand?

Ontspan bij één van de 3 strandtenten van Ameland. Oh, en vergeet je zwemkleding en zonnebrand niet.